«Γνωρίζοντας τα φυτά και τις φυσικές μεθόδους καλλιέργειας» , Μια μοναδική ευκαιρία για εκπαίδευση στη βιοδυναμική γεωργία (στην Ελλάδα).
Θέλετε να γνωρίσετε ποια είναι η καλύτερη μέθοδος καλλιέργειας;
Ο Μάριος Δεσύλλας μοιράζεται αυτό που έχει βρει, μέσα από 30+ χρόνια πειραματισμού, παρατήρησης και εφαρμογών σε όλη την Ελλάδα. Τον τρόπο καλλιέργειας που σέβεται και αφήνει καλύτερα πίσω του τη φύση (και το έδαφος), είναι πιο αποτελεσματικός & αποδοτικός για τον καλλιεργητή και δίνει τέλος την καλύτερη ποιότητα στον καταναλωτή.
Στο μάθημα αυτό έτσι θα βαδίσουμε με άξονα τη Βιοδυναμική, τη μέθοδο που παρέδωσε ο R. Steiner για τη Γεωργία. Η βιοδυναμική καλλιέργεια αφορά σήμερα τον καθένα που θέλει να καλλιεργήσει τη γη, συνδυάζοντας την ποσότητα με την υψηλότερη δυνατή ποιότητα. Αλλά και όποιον θα ‘θελε να εμβαθύνει στον κόσμο των φυτών, με ένα τρόπο που συνδυάζει την πρακτικότητα με τη φιλοσοφική ματιά.
Τιμούμε όμως και άλλες «πέρα από τη βιολογική» μεθόδους: τη Φυσική Καλλιέργεια (του M. Fukuoka), για τον σεβασμό της απέναντι στη φύση, αλλά και την Περμακουλτούρα (των B. Mollison – D. Holmgren), για την εμπνευσμένη πρακτική εφαρμογή των αρχών της οικολογίας σε ένα αγρόκτημα.
Θέματα
Ξεκινάμε με αυτά που αφορούν όλες τις καλλιέργειες: Φυτό, έδαφος και φυτοπροστασία, σύμφωνα με την πνευματική επιστήμη. Και φτάνουμε σε βιολογικές και βιοδυναμικές προτάσεις για κάθε καλλιέργεια, τα πολυετή (ελιά, αμπέλι, οπωροφόρα) και τα ετήσια φυτά (λαχανικά, σιτηρά, φαρμακευτικά).
Τρόπος διδασκαλίας
Στο μάθημα δίνεται έμφαση στην κατανόηση, συζήτηση, «δημιουργία ομάδας», σε όλα αυτά δηλαδή που μπορούν να συμβούν σε μια τάξη.
Παράλληλα, η θεωρητική γνώση εμπλουτίζεται με:
- «εργαστήρια» σε κάθε μάθημα για τη γνωριμία με τα φυτά, τα υλικά λίπανσης και φυτοπροστασίας, τις βασικές γεωργικές δουλειές
- κάποιες από αυτές θα ‘χουμε την ευκαιρία να εξοικειωθούμε σε αγροκτήματα φίλων και στη 2ήμερη εκδρομή σε βιολογικά - βιοδυναμικά αγροκτήματα, που γίνεται κάθε χρόνο στο τέλος των μαθημάτων, ώστε να γνωρίσουμε από κοντά ανθρώπους που έκαναν το καλλιεργητικό τους όραμα πράξη.
- έντυπο υλικό, σπόροι, φυτά κ.α. υλικά, ώστε να
μπορεί να συνεχίζει ο καθένας μόνος του.
Εισηγητής: Μάριος Δεσύλλας, γεωπόνος Γ.Π.Α.
Τόπος: Ακαδημία Α.Ε.&Π.Κ.Ι., Καλαμών 3, Παραλία Γλυφάδας
Για περισσότερες πληροφορίες: Μ. Δεσύλλας, αφήστε γραπτό μήνυμα στο mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο 210-8010.111 (γραμματεία Σχολής ΑΕΠΚΙ) και βέβαια στο site της Σχολής - akadimia.gr.
Βιογραφικό σημείωμα εκπαιδευτή
Ο Μ. Δεσύλλας, είναι από τα άτομα που βοήθησαν να έρθει η γεωργία στην Ελλάδα "πιο κοντά στη φύση", συμβουλεύοντας τα πρώτα ιστορικά βιολογικά projects (Μάνη-ελαιόλαδο και Αίγιο-Σταφίδα) και συν-ιδρύοντας στα τέλη του 1992 τον πιστοποιητικό οργανισμό ΔΗΩ.
Από το 2001 προωθεί, μέσα από την άτυπη ομάδα του "εν δυνάμει", τη βιοδυναμική γεωργία με προσωπικό πειραματισμό, μετακλήσεις στην Ελλάδα ξένων δασκάλων, μεταφράσεις, συναντήσεις παραγωγών και εκδόσεις. Έχει γνωρίσει και εκπαιδευτεί στη βιοδυναμική, κυρίως στην Ιταλία, αλλά και Αγγλία και Γαλλία.
Ασκεί από το 2002 "μάχιμη βιοδυναμική γεωπονική" συμβουλεύοντας αγροκτήματα στην Πελοπόννησο, Στερεά, Θεσσαλία, Μακεδονία, Κρήτη και νησιά του Αιγαίου.
Συν-εμπνευστής του "Σχολείου του Εδάφους", μιας σειράς δράσεων και ενός πρότυπου αγροκτήματος όπου η Επανασύνδεση με τη Φύση συνομιλεί με την Φροντίδα του Εδάφους και το να βιώνει κανείς τα αποτελέσματα της βιοδυναμικής στην πράξη.