Το θέμα για το 2024, “Η γη μας, το μέλλον μας. Είμαστε η #GenerationRestoration” 
 

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (World Environment Day - WED) γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου κάθε χρόνο και αποτελεί το κύριο όχημα του ΟΗΕ για την ενθάρρυνση της παγκόσμιας ενημέρωσης και δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το θέμα για το 2024, “Η γη μας, το μέλλον μας. Είμαστε η #GenerationRestoration” τονίζει τη σημασία της αποκατάστασης της γης, της καταπολέμησης της ερημοποίησης και της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας στην ξηρασία.

Το Ινστιτούτο Οικολογικής Γεωργίας ΔΗΩ, μέσω του Προτύπου Βιολογικής Αναγεννητικής Γεωργίας – ORA (Organic Regenerative Agriculture), συμβάλει στην διάδοση για μια μέθοδο καλλιέργειας που προάγει, την διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους, την συμμετοχή της ζωικής παραγωγής, την υγεία των ριζικών συστημάτων, την ελαχιστοποίηση της διατάραξης του εδάφους και την διατήρηση και αύξηση της βιοποικιλότητας.

Οι αρχές οι οποίες θεμελιώνουν το Πρότυπο ORA είναι οι ακόλουθες:

  1. Θωράκιση εδάφους
  2. Ελαχιστοποίηση της διατάραξης του εδάφους
  3. Συνεχής Διατήρηση ζωντανών ριζών
  4. Βιοποικιλότητα
  5. Ενσωμάτωση της ζωικής παραγωγής
  6. Κοινωνικό αποτύπωμα

Η Αναγεννητική γεωργία είναι μια προσέγγιση για τη γεωργία και τη διαχείριση της γης που εστιάζει στην αποκατάσταση και την ενίσχυση της υγείας των οικοσυστημάτων, προάγοντας παράλληλα τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων.

Όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Δημητριάδης, κατά την παρουσίαση του προτύπου στις 29/09/2023 στην Κρήτη: «Σκοπός μας είναι να συμβάλουμε στην εξέλιξη της υπάρχουσας εφαρμοσμένης βιολογικής γεωργίας. Το πρότυπο εφαρμόζεται μόνο για όσους παραγωγούς είναι ήδη βιοκαλλιεργητές σαν πολιτική απόφαση του Ινστιτούτου».

Παρακολουθήστε τις ομιλίες στα παρακάτω:

https://www.youtube.com/watch?v=Csk9_qAgOLs
 
 
Loading...
 

Σε όλη την επικράτεια, θα εορταστεί η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2024, με περισσότερες από 40 εκδηλώσεις. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ξεναγήσεις και πεζοπορίες στη φύση, ενημέρωση στα Κέντρα Πληροφόρησης, δραστηριότητες και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, αλλά και ενημερωτικές ημερίδες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα 2 έως 8 Ιουνίου 2024. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τις εκδηλώσεις στο σύνδεσμο: https://worldenvironmentday2024.necca.gov.gr


ΠΗΓΗ:  ofypeka insteco