0

Your Cart

No products in the cart.
Home > Νέα

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος: Ας μιλήσουμε για την αγροοικολογία

03/06/2022


Πως μπορεί η Αγροοικολογία να επηρεάσει στην πράξη την περιβαλλοντική βιωσιμότητα;

Κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η οποία έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ. Ο σκοπός της δεν περιορίζεται απλά στο να ενημερωθούμε για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα να αναλογιστούμε τη θέση μας στον πλανήτη και να επανεξετάσουμε τις καθημερινές μας συνήθειες και τον αντίκτυπο που αυτές έχουν στο περιβάλλον. 

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Agroecology Europe Association, ο όρος Αγροοικολογία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους: ως επιστήμη, πρακτική και κίνημα, αφορά στη μελέτη του ρόλου της γεωργίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Ως βασική και θεμελιώδη αρχή, έχει τη βέλτιστη χρήση των πόρων και την λελογισμένη χρήση τους, την εφαρμογή οικολογικών, οικονομικών και κοινωνικών αρχών επικεντρώνοντας πάντα στη βελτιστοποίηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των φυτών, των ζώων, του περιβάλλοντος και των ανθρώπινων σχέσεων.

Με γνώμονα τον ολισμό, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, η Αγροοικολογία επικεντρώνει στη διαχείριση για τη βιωσιμότητα των συστημάτων γεωργίας και τροφίμων μέσω της ταυτόχρονης συνύπαρξης περιβάλλοντος και ανθρώπου. Πιο συγκεκριμένα, εστιάζει σε 10 Στοιχεία:

  • Ποικιλομορφία
  • Συν-δημιουργία και ανταλλαγή γνώσεων
  • Συνέργειες
  • Αποδοτικότητα
  • Ανακύκλωση
  • Ανθεκτικότητα
  • Ανθρώπινες και κοινωνικές αξίες
  • Πολιτισμός και παραδόσεις τροφίμων
  • Υπεύθυνη διακυβέρνηση
  • Κυκλική και αλληλέγγυα οικονομία 

Πώς μπορούμε όμως να στηρίξουμε την Αγροοικολογία ως καταναλωτές;

Συνειδητοποιώντας την ανάγκη του φυσικού μας πλούτου να αφουγκραστούμε τις εκκλήσεις του. Αυτό, είναι το καθοριστικό και το πιο σπουδαίο βήμα για την αναθεώρηση της στάσης μας και των επιλογών μας.
Μπορούμε να στραφούμε περισσότερο στην αγορά βιολογικών προϊόντων, καθώς αυτά παρέχουν την εγγύηση ότι παράγονται και πιστοποιούνται με υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα. Επιπλέον, αν επιδιώξουμε να αναπτύξουμε μια πιο άμεση και ουσιαστική επαφή με τους παραγωγούς, θα ενημερωθούμε για τις καλλιεργητικές τους τεχνικές αλλά και για τα οφέλη αυτών στο έδαφος κι εν γένει στο περιβάλλον. Η στήριξή μας στη βιολογική γεωργία, θα μπορούσε να αποτελέσει μέσο πίεσης στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ώστε να αντιληφθούν τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που αναγεννά η Αγροοικολογία στη φύση, στο περιβάλλον και στη ζωή μας.

Θεωρώντας, λοιπόν, την προστασία του περιβάλλοντος ως πρωταρχική κι επιτακτική ανάγκη, η εφαρμογή της Αγροοικολογίας στα γεωργικά συστήματα εξασφαλίζει την αειφόρο ανάπτυξη και οδηγεί στον επαναπροσδιορισμό του μεγέθους του οικολογικού μας αποτυπώματος.

Είναι μια καλή αρχή για την αναθεώρηση της στάσης μας τόσο σε περιβαλλοντική όσο και σε κοινωνική διάσταση.

×

Product Enquiry