0

Your Cart

No products in the cart.
Home > Άρθρα

Πρόπολη: Αντιμετώπιση…Φυσικά!

10/09/2022

«Εάν οι μέλισσες εξαφανίζονταν από τη Γη, ο άνθρωπος θα είχε μόνο τέσσερα χρόνια να ζήσει».

Η φράση αυτή που συχνά αποδίδεται στο διάσημο φυσικό Άλμπερτ Αϊνστάιν δεν ήταν ποτέ πιο αληθινή από ό,τι είναι σήμερα.

Το γνώριζες ότι το μέλι δεν είναι το μόνο προϊόν που φτιάχνουν οι μέλισσες;

Εκτός από το μέλι, οι μέλισσες συλλέγουν και παράγουν μία ποικιλία από υπέροχα προϊόντα, όπως τη γύρη, το βασιλικό πολτό, το μελισσοκέρι, το δηλητήριο, το μελισσόψωμο και, φυσικά, την περίφημη πρόπολη.

Η πρόπολη (γνωστή ως κόλλα των μελισσών) είναι μία κολλώδης, σκουρόχρωμη ουσία που παράγουν οι μέλισσες από τα φυτά. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα μείγμα από κερί μέλισσας, ρητίνες, φυτικούς χυμούς, συστατικά βοτάνων και το σάλιο τους. Οι μέλισσες χρησιμοποιούν την πρόπολη για να κατασκευάσουν και να προσαρμόσουν τις κυψέλες τους, κυρίως για να γεμίσουν τυχόν ρωγμές και να προστατέψουν την κυψέλη από βακτήρια. Επίσης, η πρόπολη ισχυροποιεί τα τοιχώματα των κελιών της κυψέλης και συμβάλλει σε ένα ασηπτικό εσωτερικό περιβάλλον. Χρησιμοποιείται, ακόμη, προκειμένου να μουμιοποιήσουν τους εισβολείς τους οποίους οι μέλισσες δε μπορούν να αφαιρέσουν.
Το όνομά της προέρχεται από την ελληνική λέξη «προ», που σημαίνει «πριν από» / «σε υπεράσπιση του/της» και τη λέξη «πόλις», που σημαίνει «πόλη» – καθιστώντας την κυριολεκτική έννοια της πρόπολης «στην υπεράσπιση της πόλης» (της κυψέλης!).

Ουσιαστικά η πρόπολη είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της κυψέλης και μπορεί, επίσης, να ευεργετήσει τον άνθρωπο με ποικίλους τρόπους.

Η πρόπολη δεν είναι άλλη μία νέα μόδα στο χώρο της υγείας, αλλά είναι γνωστή από την αρχαιότητα ως ένα θαυμάσιο προϊόν των μελισσών με πολλαπλές θεραπευτικές χρήσεις. Έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική από τα αρχαία χρόνια και είναι πλέον στις μέρες μας γνωστό ότι αποτελεί ένα φυσικό φάρμακο με πολλές εφαρμογές στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών λόγω της αντισηπτικής, αντιφλεγμονώδους, αντιοξειδωτικής, αντιβακτηριακής, αντιμυκητιασικής, αντιμυκητιακής, έναντι του έλκους, αντικαρκινικής, ανοσοτροποποιητικής δράσης, καθώς και πολλών άλλων ευεργετικών για την υγεία ιδιοτήτων.
Οι ιστορικές αναφορές για τη χρήση της πρόπολης μάς πηγαίνουν πίσω ως την εποχή του Αριστοτέλη, γύρω στο 350 π.Χ. Πριν από χιλιάδες χρόνια, οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν την πρόπολη για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, όπως την επούλωση των τραυμάτων, τη δράση της έναντι των όγκων και τα έλκη του δέρματος, για να ονομάσουμε μερικές. Οι αρχαίοι Έλληνες τη χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία αποστημάτων και οι Αιγύπτιοι για τη θεραπεία ποικίλων προβλημάτων υγείας, καθώς και στα τελετουργικά μουμιοποίησης (όπως ακριβώς χρησιμοποιούν οι μέλισσες την πρόπολη για τη μουμιοποίηση των εισβολέων στην κυψέλη και την προστασία τους κατά την αποσύνθεση των τελευταίων).
«Η μέλισσα ανακηρύχθηκε ως το πολυτιμότερο έμβιο ον στον πλανήτη Γη» αποφάνθηκε το Ινστιτούτο Earthwatch μετά την τελευταία συνάντηση της Βασιλικής Γεωγραφικής Εταιρείας του Λονδίνου.

Ένας φυσικός σύμμαχος

«Η φύση ως σύμμαχος του ανθρώπου. Το φυσικό αντιβιοτικό με την πλούσια σε ενεργά συστατικά σύνθεσή του από πολυφαινόλες, αιθέρια & αρωματικά    έλαια θωρακίζει & ενδυναμώνει τον οργανισμό..»
Τα πλεονεκτήματα της πρόπολης για την υγεία είναι εντυπωσιακά.
Οι επιστήμονες εξακολουθούν να εκπλήσσονται από τα αποτελέσματα τα οποία προκύπτουν από την έρευνα αυτής της εξαιρετικής, σκουρόχρωμης    κολλώδους ουσίας.

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει περισσότερες από 300 ενώσεις στην πρόπολη, συμπεριλαμβανομένων αντιοξειδωτικών, βιταμινών, ανόργανων συστατικών,  αμινοξέων, κουμαρινών, φαινολικών αλδεϋδών, φυσικών στεροειδών, πολυφαινολών και φλαβονοειδών, σεσκιτερπενικών, κινινών και άλλων. Η πρόπολη    περιέχει, επίσης, περίπου 10% αιθέρια έλαια, 5% γύρη, καθώς και πληθώρα άλλων οργανικών ενώσεων.

Τα πιο σημαντικά οφέλη για την υγεία είναι τα εξής:

  •  Λόγω των αποδεδειγμένων αντιφλεγμονωδών, αντιιικών και αντιβακτηριακών ιδιοτήτων της, η πρόπολη μπορεί να αποτρέψει και να μειώσει τη  διάρκεια αναπνευστικών ασθενειών, όπως η γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα.
  •  Η πρόπολη ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι ευρέως γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.
  •  Είναι, επίσης, σημαντικό να τονιστεί ότι η πρόπολη είναι ένα «έξυπνο» αντιβιοτικό. Αντίθετα με τα συνθετικά αντιβιοτικά, τα οποία σκοτώνουν όλα τα βακτήρια, η πρόπολη καταστρέφει στην πραγματικότητα μόνο τα κακοήθη, χωρίς να επηρεάζει τα ευεργετικά προβιοτικά βακτήρια.

«Τα εκχυλίσματα πρόπολης μπορούν να φανούν εξαιρετικά χρήσιμα στη θεραπεία του καρκίνου.»

 Υπάρχουν εκατοντάδες άρθρα που βασίζονται σε ιατρική έρευνα αναφορικά με τις δυνατότητες της πρόπολης όχι μόνο στη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων, αλλά και στην αναστολή της DNA σύνθεσης σε αυτά, συμπεριλαμβανομένης της απόπτωσης (προγραμματισμένος θάνατος μη φυσιολογικών κυττάρων). Ειδικότερα, δύο πολυφαινόλες της πρόπολης (το καφεϊκό οξύ και η αρτεπιλλίνη C) φαίνεται εμφανίζουν τη μεγαλύτερη δυνατότητα αναφορικά με τις αντικαρκινικές ιδιότητες.
Η ιατρική έρευνα έδειξε ότι η πρόπολη μπόρεσε να καταπολεμήσει παθογόνους ζυμομήκυτες που ονομάζονται Candida albicans, μειώνοντας αποτελεσματικά τον αριθμό τους και συμβάλλοντας στην πρόληψη και ανάκαμψη από διάφορα προβλήματα και συμπτώματα που σχετίζονται με την υπερανάπτυξη της candida.

  •  Η προστασία του ήπατος είναι άλλο ένα από τα οφέλη της εσωτερικής χρήσης της πρόπολης.
  • Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι η πρόπολη μπορεί να είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση των εντερικών παρασίτων, κατά των λοιμώξεων από τον ιό του απλού έρπητα (HSV). Βελτιώνει τη γονιμότητα των γυναικών με ενδομητρίωση. Έχει αποδεδειγμένα αντιδιαβητική δραστηριότητα και καταπραΰνει και προστατεύει το δέρμα. Καταπραΰνει τις αλλεργίες και προάγει την υγεία των δοντιών (λόγω των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων της).

«Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στην πρόπολη διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις ανοσορυθμιστικές του ιδιότητες. Τα φλαβονοειδή που συγκεντρώνονται στην πρόπολη είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά.»
«Πρόπολη: Ένα δώρο από τη μέλισσα και τη Μητέρα Φύση σε ανθρώπους και θηλαστικά, που διαθέτει ένα ευρύ φάσμα οφελών για την υγεία, με έντονο φαρμακολογικό δυναμικό και ενδιαφέρον.»

Γιώργος Θ. Αθανασιάδης / Giorgos T. Athanasiadis

×

Product Enquiry