0

Your Cart

No products in the cart.
Home > Νέα

Εδαφοβελτιωτικά από πράσινα και οικιακά απορρίματα: Εκπαίδευση στελεχών του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης ΔΗΩ

09/11/2021

Η εκπαίδευση στην εταιρία W.A.T.T. A.E., έλαβε μέρος στο πλάισιο του έργου «Eco Fert» – «Επιθεώρηση, αξιολόγηση και πιστοποίηση εισροών (λιπάσματα, εδαφοβελτιωτικά και φυτοπροστατευτικά προϊόντα) κατάλληλα για βιολογική γεωργία».  Το Ινστιτούτο Οικολογικής Γεωργίας ΔΗΩ και ο ΟΕΠ ΔΗΩ συμμετέχουν στη διαδικασία έκδοσης Βεβαιώσεων Καταλληλότητας για τα εν λόγω προϊόντα.

Στον οργανισμό ΔΗΩ, προτεραιότητά μας είναι η συνεχή επιμόρφωση των στελεχών μας ώστε να προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους πελάτες μας. Ως μέρος του έργου «Eco Fert» – «Επιθεώρηση, αξιολόγηση και πιστοποίηση εισροών (λιπάσματα, εδαφοβελτιωτικά και φυτοπροστατευτικά προϊόντα) κατάλληλα για βιολογική γεωργία» συμμετέχει στη διαδικασία έκδοσης Βεβαιώσεων Καταλληλότητας για τα εν λόγω προϊόντα. Η διαδικασία βασίζεται σε ιδιωτικό πρότυπο του Ινστιτούτου Οικολογικής Γεωργίας ΔΗΩ. Οι Βεβαιώσεις χορηγούνται σε εμπορικές, παραγωγικές & εισαγωγικές εταιρείες, παραγωγούς και Δήμους (σε περιπτώσεις κομπόστ).

Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώσαμε μια διήμερη εκπαίδευση με τον κ. Κωνσταντίνο Χασάπη, Καθηγητή Χημείας και Τεχνολογίας Φυσικών Πόρων στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία έλαβε μέρος στις 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου, 2021. Οι συμμετέχοντες Ματίνα Τσαλουμά, Αγγελική Μητροπούλου, Λίνα Λασηθιωτάκη, Κωνσταντίνος Δημητριάδης και Χρήστος Καλόγηρος, αντάλλαξαν απόψεις με τον κ. Χασάπη και μέσα από την εποικοδομητική παρουσίαση κατανόησαν τις αρχές τις κομποστοποίησης και τις χημικές διεργασίες που συντελούν στην παραγωγή ενός τελικού προϊόντος με επιθυμητά χαρακτηριστικά και συνεπώς κατάλληλο για χρήση στην βιολογική γεωργία. Επίσης, ο κ. Χασάπης περιέγραψε αναλυτικά τα σημεία ελέγχου σε μονάδες κομποστοποίησης.

Το δεύτερο μέρος της εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε στις 25 Οκτωβρίου στο Κ.Δ.Α.Υ. Κρωπίας, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας W.A.T.T. Α.Ε., μια δυναμική εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων με διοίκηση και στελέχη με μακρά εμπειρία  στην εφαρμογή υπερσύγχρονων τεχνολογιών επεξεργασίας αποβλήτων. Μεταξύ των δραστηριοτήτων και υπηρεσιών στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, η εταιρία έχει αναλάβει και την κομποστοποίηση οικιακών αποβλήτων για το Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Ο Κωνσταντίνος  Βεργανελάκης (Chief Operating Officer) ανέλυσε τα βήματα της δημιουργίας κομπόστ από οικιακά απορρίμματα και φυτικά υπολείμματα του Δήμου. Τα οικιακά απορρίμματα συλλέγονται σε καφέ κάδους από επιχειρήσεις εστίασης και άτομα του συγκεκριμένου δήμου, οι οποίοι ενημερώνονται συνεχώς από εκπαιδευόμενο προσωπικό για τις κατάλληλες πρακτικές διαλογής των απορριμμάτων κατάλληλων για κομποστοποίηση. 

Μαζί με τον κ. Κωνσταντίνο Χασάπη και τον κ. Νίκο Θεοχάρη (Production Manager) η ομάδα ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου όπου γίνεται η επεξεργασία των πρώτων υλών (κυρίως απορρίμματα από τα έργα πρασίνου του Δήμου, και τα επιλεγμένα οικιακά απορρίμματα) και η κομποστοποίηση τους σε λόφους. Η τεχνογνωσία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην διαδικασία της κομποστοποίησης καθώς είναι μια φυσική διεργασία που λαμβάνει μέρος κάτω από μεταβλητές συνθήκες σε ανοιχτό χώρο, και πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη του κ. Χασάπη, ως υπεύθυνος επιστήμονας. Παράγονται δύο ειδών κομπόστ – το VITA GREEN, από τα πράσινα απορρίμματα μόνο, και το VITA GREEN PLUS, από πράσινα και οικιακά απορρίμματα.

Τέλος ο κ. Βεργανελάκης μας ξενάγησε και στους υπόλοιπους χώρους του εργοστασίου  μηχανικής διαλογής όπου γίνεται διαλογή των υλικών συσκευασιών από τους μπλε κάδους της Ανατολικής Αττικής. 

Καθ’ όλη την διάρκεια της εκπαίδευσης αντιληφθήκαμε την σημαντικότητα της συλλογής οργανικών απορριμμάτων στην κυκλική οικονομία. Δίνοντας αξία σε προϊόντα που υπό άλλες συνθήκες θα απορρίπτονταν δημιουργείται ένα νέο προϊόν που θα βοηθά οικολογικά την ανάπτυξη των φυτών. Επίσης, δέος προκαλεί ο τεράστιος όγκος των συσκευασιών που παραλαμβάνει το εργοστάσιο όλο το 24ωρο, μεγάλο μέρος του οποίου δεν μπορεί να ανακτηθεί λόγω ακατάλληλων προσμίξεων.  

×

Product Enquiry