0

Your Cart

No products in the cart.
Home > Νέα

Απολογισμός του Ινστιτούτου Οικολογικής Γεωργίας  ΔΗΩ για το έτος 2022

29/12/2021

Ο απολογισμός του έτους 2021 ήταν αισιόδοξος.
Το 2022 συνεχίζουμε δυναμικά τις δραστηριότητές μας. Σας ευχαριστούμε θερμά για την στήριξή σας!

Σε μία περίοδο κρίσης, περιβαλλοντικής, κοινωνικής, αλλά και κρίσης αξιών, αποφασίσαμε να επαναδραστηριοποιήσουμε το Ινστιτούτο Οικολογικής Γεωργίας ΔΗΩ με σκοπό την προώθηση της οικολογικής γεωργίας στην Ελλάδα, μέσω της έρευνας, της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης του κοινού.

Έχοντας ανθρωποκεντρική και eco-κεντρική προσέγγιση, το Ινστιτούτο έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου ουδεμία διανομή κερδών αποδίδεται στα μέλη του. Από το 1999, έτος ίδρυσης του Ινστιτούτου, οι αξίες που λειτουργούν σαν κινητήρια δύναμη στην δουλειά μας είναι ο σεβασμός στον άνθρωπο, την κοινωνία και περιβάλλον αλλά και αξία της εξέλιξης και της συνεργασίας.

Το Ινστιτούτο επαναδραστηριοποιήθηκε τον Απρίλιο 2021.

Η εκτίμηση των ενεργειών μας για το έτος 2022 είναι θετική και πολλά υποσχόμενη για το μέλλον.

Σε ό,τι αφορά το έτος 2022:

  • Έχουμε συγγράψει και αναρτήσει άρθρα στην ιστοσελίδα μας με τα εξής θέματα: Bιοδυναμική γεωργία και Bιοποικιλότητα και έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Agrotec άρθρο με θέμα: «Προκλήσεις στη βιολογική μελισσοκομία».
  • Έχουμε δημιουργήσει ομάδα εκπαιδευτών για την διεξαγωγή σεμιναρίων.
  • Μέχρι στιγμής, έχουμε επιτυχώς πραγματοποιήσει 9 σεμινάρια στα οποία συνολικά συμμετείχαν 87 άτομα (γεωπόνοι, αγρότες, στελέχη σε super market, επιχειρηματίες και φοιτητές) από 22 περιοχές της Ελλάδας.
  • Έχουμε εκδώσει 28 Βεβαιώσεις και 5 Πιστοποιητικά (τα οποία έχουν εκδοθεί κατόπιν επιτόπιου ελέγχου) Καταλληλότητας για Εισροές κατάλληλες για την βιολογική γεωργία.
  • Έχουν πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις με τον Υφυπουργό κ. Κεδίκογλου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κι έχουν τεθεί προτάσεις για την ανάπτυξης της βιολογικής μελισσοκομίας στη χώρα μας.
  • Σε συνεργασία με την Local Food Experts και τον Σύνδεσμο Οινοποιών Νεμέας (ΣΟΝ), έχουμε διαμορφώσει τα ιδιωτικά πρότυπα: ‘Σύστημα βιώσιμης διαχείρισης (SMS)’ και ‘LION’, αντίστοιχα.
  • Είμαστε ενεργοί σε κοινωφελείς δράσεις. Συνδράμαμε στην Ομάδα Διάσωσης Λακωνίας Παράρτημα (Ε.Ο.Δ) (150 €) και στην οικονομική ενίσχυση του Λυκείου των Σερρών σε σκοπό την συμμετοχή των μαθητών στον παγκόσμια διαγωνισμό f1 in Schools!
  • Μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Β. Εύβοια το 2021, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να βοηθήσουμε άμεσα τους συνανθρώπους μας και να συλλέξουμε στον τραπεζικό λογαριασμό του Ινστιτούτου ένα χρηματικό ποσό για τους πληγέντες σε αυτή (Συνολικά, έχουν μέχρι τώρα συγκεντρωθεί 23.500 € στον λογαριασμό μας τα οποία κι έχουν αξιοποιηθεί).
  • Συμμετείχαμε στο 7ο Amari Green Festival στην Κρήτη μέσα από ομιλίες και προγραμματισμένα δρώμενα.
  • Πήραμε μέρος στην έκθεση Agrotica 20-23/10/2022 όπου και φιλοξενηθήκαμε στο περίπτερο του Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ. 

Δράσεις στήριξης πυρόπληκτων στην Β. Εύβοια  

Ο απολογισμός των δράσεων του Ινστιτούτου Οικολογικής Γεωργίας ΔΗΩ από την έναρξη της ενέργειας για την στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές στη Β. Εύβοια, όπως έχει καταγραφεί έως σήμερα: 

  • Από τις 11/08/2021 έως και τις 31/12/2022 έχουν κατατεθεί στο λογαριασμό του Ινστιτούτου 23.500 €.
  • Στις 12/01/2023 μέρος του προαναφερθέντος ποσού και συγκεκριμένα το ποσό των 4.996,30, δόθηκε για την αγορά 4 τόνων ζάχαρης οι οποίοι και παραδόθηκαν σε πληγέντες μελισσοκόμους της Β. Εύβοιας στα χωριά Αχλάδι, Κοκκινομηλιά και Παπάδες. 
  • Στις 30/09 ολοκληρώθηκε η παράδοση 600 κιλών μελισσοτρόφων και κόστους 801,36 € στο χωριό Κερασιά, στην Β. Εύβοια.
  • Τα έξοδα από τις δωρεές έως και σήμερα αφορούν την αγορά μελισσοτροφών για τους μελισσοκόμους της Β. Εύβοιας και έχουν διατεθεί στα χωριά Παπάδες, Κοκκινομηλιά και Κερασιά.
  • Έχουν αγοραστεί ηλεκτρικές συσκευές, μικροσυσκευές και υπολογιστής για συνανθρώπους οι οποίοι έχασαν τα υπάρχοντά τους στην πυρκαγιά.
  • Το Ινστιτούτο έχει συντονίσει τη διάθεση 10 τόνων ζωοτροφής, τα οποία παραδόθηκαν στο χωριό Κεχριές και στα γειτονικά χωριά, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αναγκών σε ζωοτροφές στην περιοχή.
  • 500 κιλά εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου έχει παραδοθεί στο χωριό Κερασιά, καλύπτοντας τις ανάγκες όλου του χωριό για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
  • Αγοράστηκε 1 τόνος εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου ‘ΙΩΝΙΣ’ αξίας 4.000 ευρώ παραδόθηκε στο χωριό Αχλάδι καλύπτοντας τις ανάγκες 130 οικογενειών.
  • Παράλληλα οι ανάγκες καταγράφονται και κατά αυτόν τον τρόπο και σχεδιάζονται οι επόμενες ενέργειές μας.

Οι προσεχείς μας δράσεις επικεντρώνονται στα εξής:

  • Συντονισμός και διοργάνωση της πρώτης συνάντησης βιολογικών ελαιοκαλλιεργητών μεσογειακών χωρών στην Ελλάδα (‘Organic Olive Growers Forum’). Η τριήμερη εκπαιδευτική συνάντηση, θα πραγματοποιηθεί στις 24-27 Νοεμβρίου στην Πελοπόννησο σε συνεργασία με την IFOAM AgriBioMediterraneo (ABM).

    Θερμές ευχαριστίες: 
  • Στην Ελληνική εταιρία Endless – Ευρωχαρτική Α.Ε.Β.Ε. για την ευγενική χορηγία 5.000 ευρών στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Beegin’. Το ποσό έχει αξιοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών των καταγεγραμμένων πληγέντων μελισσοκόμων της Βόρειας Εύβοιας, για την αγορά μελισσοτρόφων, κυψελών και άλλου απαραίτητου εξοπλισμού για την επιβίωση των μελισσοσμηνών. Οι κυψέλες, παραδόθηκαν τον Ιανουάριο του 2022.
  • Στην επιχείρηση Nutria SA με έδρα Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας για την τιμή κόστους στην οποία διέθεσε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΊΩΝΙΣ’.
  • Στην επιχείρηση Bläuel Greek Organic Products με έδρα στην Μεσσηνία, για την δωρεά 500 κιλών εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου.
  • Στο ξενοδοχείο Porto Delfino Kithira, σε συνεργασία με την κ. Μυρτώ Νικολογιάννη και κ. Κάτια Φωτεινοπούλου και όλους τους δασκάλους του νησιού οι οποίοι συγκέντρωσαν το ποσό των 1250€.
  • Στην εταιρία Μελισσοτεχνική – Αφοί Καπενή Ο.Ε. για την τιμή κόστους στην οποία διέθεσε μελλισοτροφές.
  • Στον βιοκαλλιεργητή κ. Χρήστου Θεοχαρούλα από τα Τρίκαλα για την διάθεση 10 τόνων ζωοτροφής (άχυρο και βρώμη).

Σας ευχαριστούμε όλες και όλους για την στήριξη σας και την συνεισφορά σας στο έργο μας!
Οι δραστηριότητες για την ανάκαμψη της τοπικής κοινωνίας στην Β. Εύβοια συνεχίζονται!

Κατά την μεταφορά θα χρειαστούν τα εξής στοιχεία στα σχόλια:

• Όνομα και Επώνυμο
• Αιτιολογία ‘ΔΩΡΕΑ ΕΥΒΟΙΑ’

ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Δικαιούχος: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΗΩ

GR8601720390005039101672699

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

BIC: PIRBGRAA

Ο λογαριασμός διαχειρίζεται από τον κύριο Γιώργο Αθανασιάδη και κυρία Χαρά Μαγγανά, επιστήμονες/μελισσοκόμοι στην Εύβοια, γραμματέας και ταμίας αντίστοιχα του Ινστιτούτου Οικολογικής Γεωργίας ΔΗΩ, τους οποίους και ευχαριστούμε ιδιαίτερα για τον συντονισμό της δράσης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

*Οι πελάτες του ΟΕΠ ΔΗΩ δικαιούνται έκπτωση 10%

Φυσικά καλλυντικά: Μία δυναμική προοπτική μεταποίησης των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, προσεχώς

Βιολογική καλλιέργεια ελιάςπροσεχώς

Γενικές αρχές της Βιολογικής Γεωργίας, προσεχώς

Βιολογική καλλιέργεια αμπέλουπροσεχώς

Πάμε για … μια σπορά με το φεγγάρι; Αστρονομικό Καλλιεργητικό Ημερολόγιοπροσεχώς

VEGAN Προϊόντα: Επισήμανση & ερμηνεία πληροφοριών στις ετικέτες, προσεχώς

Φροντίζω τη Γη βιοδυναμικά, προσεχώς

Βιολογικά προϊόντα: Απαιτήσεις επισήμανσης, προσεχώς


Εξασφαλίστε τη θέση σας άμεσα!
Εγγραφή & λεπτομέρειες: 
https://insteco.gr/ipiresies/seminaria

×

Product Enquiry